Arbeidet som beskrives nedenfor ble gjennomført som et samarbeidsprosjekt mellom 3 lærere med hver sin Vg1-klasse på Gerhard Schønings skole. Den ene av disse lærerne er Elisabeth Kristoffersen. Vi lot oss inspirere av Kristin Andersens forelesning om bilde og lyd der hun viste oss funksjonene som kan tas i bruk på nettstedet Jumpcut (jumpcut.com) til å lage et undervisningsopplegg for våre Vg1-klasser. Klassene arbeidet i utgangspunktet med lyrikk, men det hele skulle resultere i egne dikt presentert audiovisuelt. Til dette siste lot vi elevene ta i bruk jumpcut.
Tema:Lyrikk
Arbeidsmåte: stort sett gruppearbeid (3 elever i hver gruppe)
Arbeidsrekkefølgen var slik:
1. Musikklyrikk: I et forsøk på å gi elevene en positiv og kjent vei inn i lyrikken lot vi elevene arbeide med musikklyrikk. Dette ble gjort på den måten at elevene først møtte en del musikktekster som de skulle vurdere/kommentere etter et bestemt skjema. Deretter fikk elevene høre den samme teksten, men nå med musikk til. Også denne gangen skulle de bruke det samme skjemaet for vurdering. Fokus her var både på lyrikk som sjanger og samspillet mellom skrift, lyd og musikk (Læreplan, punkt 2 under sammensatte tekster).
2. Lyrikk: Her arbeidet elevene mer systematisk med analyser og tolkninger av dikt (Læreplan punkt 1 og 2 under skriftlige tekster).
3. Skrive egen lyrikk: Nå hadde vi kommet så langt inn i lyrikkens verden med dens språktetthet og bildebruk at elevene følte seg rede for å skrive noe selv. Her ble elevene informert om at de skulle få lov til å publisere diktene på internett senere. Det gav inspirasjon! (Læreplan, punkt 3 og 6 under skriftlige tekster).
4. Audiovisuelt uttrykk for eget dikt. Her skulle elevene spille inn diktene samt lage ei bildefortelling til diktet. Dette skulle legges ut på jumpcut.com. Her er to eksempler:
Eksempel 1 Eksempel 2
(Dette siste arbeidet faller inn under læreplanens punkt 1, 2, 3, og 4 under sammensatte tekster).
Evaluering: Arbeidet fungerte bra, elevene har allerede spurt etter mer slikt arbeid, og vi lærere har fått øvet oss i å vurdere elevprestasjoner knytta til produksjon av sammensatte tekster. Skår i gleden var det selvsagt å oppdage at skolens IKT-ressurser ikke holdt mål. Vi var derfor avhengig av at elevene gjorde noe av arbeidet hjemme som for eksempel å lese inn diktet. Viktigere er det at elevene fikk jobbet med flere sentrale punkter i læreplanen i ett og samme arbeid, og da særlig med punkter knytta til sammensatte tekster.
mandag 4. juni 2007
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
4 kommentarer:
Det er bra jeg har deg som kollega!!Hvor interessante disse arbeidene er, kan selvsagt diskuteres! Men poenger er jo at elevene lærer håndverket.Det er jo det som er jobben vår.Det er og viktig at de kan få drive med noe på skolen som er interessant for dem.
Man kunne også lage lydbok til feriebildene sine eller festlige anledninger (Billig julegavetips, hva vil besteforeldre heller ha en bilder av gullungen).
Når en bruker lyrikk i denne sammenhengen, kombinerer en jo flere fagmål. Det er en stor fordel i norsk, det er mye en skal gjennom.
Snefrid
Flott! Kreativt opplegg og kreative dikt! Vi bør finne tid til å spille av dem når vi møtes (+ få dine kommentarer)
Det var veldig interessant å lese om opplegget og enda flottere å få resultatet presentert på samlingen. Jeg har ikke noe særlig greie på lyd, men skal utvide mine kunnskaper på det området også. Problemet er at de tynne klientene ikke har lyd på annen måte enn at elevene må ha med seg ørepropper for å høre. Det er jo lurt nåe en skal inn på lærebøkenes nettsteder og 30 stk skal høre på noe samtidig, men kanskje i ulikt tempo. Hilen Inger Marie som er naturmenneske
Fint opplegg og interessant at du fremhever bruk av ulike målsettinger fra ulike hovedområder som det mest effektive og hensiktsmessige for å nå målene i de nye læreplanene.
Hilsen Sture
Legg inn en kommentar