Arbeidet som beskrives nedenfor ble gjennomført som et samarbeidsprosjekt mellom 3 lærere med hver sin Vg1-klasse på Gerhard Schønings skole. Den ene av disse lærerne er Elisabeth Kristoffersen. Vi lot oss inspirere av Kristin Andersens forelesning om bilde og lyd der hun viste oss funksjonene som kan tas i bruk på nettstedet Jumpcut (jumpcut.com) til å lage et undervisningsopplegg for våre Vg1-klasser. Klassene arbeidet i utgangspunktet med lyrikk, men det hele skulle resultere i egne dikt presentert audiovisuelt. Til dette siste lot vi elevene ta i bruk jumpcut.
Tema:Lyrikk
Arbeidsmåte: stort sett gruppearbeid (3 elever i hver gruppe)
Arbeidsrekkefølgen var slik:
1. Musikklyrikk: I et forsøk på å gi elevene en positiv og kjent vei inn i lyrikken lot vi elevene arbeide med musikklyrikk. Dette ble gjort på den måten at elevene først møtte en del musikktekster som de skulle vurdere/kommentere etter et bestemt skjema. Deretter fikk elevene høre den samme teksten, men nå med musikk til. Også denne gangen skulle de bruke det samme skjemaet for vurdering. Fokus her var både på lyrikk som sjanger og samspillet mellom skrift, lyd og musikk (Læreplan, punkt 2 under sammensatte tekster).
2. Lyrikk: Her arbeidet elevene mer systematisk med analyser og tolkninger av dikt (Læreplan punkt 1 og 2 under skriftlige tekster).
3. Skrive egen lyrikk: Nå hadde vi kommet så langt inn i lyrikkens verden med dens språktetthet og bildebruk at elevene følte seg rede for å skrive noe selv. Her ble elevene informert om at de skulle få lov til å publisere diktene på internett senere. Det gav inspirasjon! (Læreplan, punkt 3 og 6 under skriftlige tekster).
4. Audiovisuelt uttrykk for eget dikt. Her skulle elevene spille inn diktene samt lage ei bildefortelling til diktet. Dette skulle legges ut på jumpcut.com. Her er to eksempler:
Eksempel 1 Eksempel 2
(Dette siste arbeidet faller inn under læreplanens punkt 1, 2, 3, og 4 under sammensatte tekster).
Evaluering: Arbeidet fungerte bra, elevene har allerede spurt etter mer slikt arbeid, og vi lærere har fått øvet oss i å vurdere elevprestasjoner knytta til produksjon av sammensatte tekster. Skår i gleden var det selvsagt å oppdage at skolens IKT-ressurser ikke holdt mål. Vi var derfor avhengig av at elevene gjorde noe av arbeidet hjemme som for eksempel å lese inn diktet. Viktigere er det at elevene fikk jobbet med flere sentrale punkter i læreplanen i ett og samme arbeid, og da særlig med punkter knytta til sammensatte tekster.
mandag 4. juni 2007
Abonner på:
Innlegg (Atom)